2019-02-25 09:22:21• hírek • Nagy Tímea

Nemzetközi Vőfélytalálkozó Pusztadarócon menyegzővel, műsorral és bállal (képek és videók)

Szombaton lakodalmas rigmusoktól és daloktól volt hangos Pusztadaróc községe. Itt szervezék meg a hagyományos Nemzetközi Vőfélytalálkozót. Két falubeli fiatal az alkalom kedvéért mesebeli házasságot kötött.

A 14 ceremóniamester Felvidékről, Kárpátaljáról, Magyarországról és Erdélyből érkezett vendégségbe. Az egész napos program 13:00 órakor kezdődött a közös babgulyás ebéddel és a forgatókönyv megbeszélésével. A stratégiai egyeztetést követően indult útnak a lakodalmas menet. Délután 15:00 órakor vették irányba a vőlegény házát, ahol az első vőfély elbúcsúztatta szüleitől az ifjút, Nagy Attilát. A megható sorok után jól jöttek a vidámság könnyei, a második ceremóniamester mulatságos rímeiből tanulságos intelmeket tudhatott meg Attila a házasélet rejtelmeiről. Az első helyszín eseményeinek végére a harmadik vőfély verses előadása tett pontot.   

 

A búcsút és a felkészítést követően a sereg a menyasszonyi házhoz igyekezett. A házasulandó férfiút kísérők út közben sem voltak restek, menet közben is szólt a nóta és a népies rímek. Többen is csatlakoztak úton-útfélen a dalolászó csoporthoz.

 

 

Megérkezvén Krisztián Szintiáékhoz, folytatódott a főszereplők egymást felváltó műsora. Egyikük beköszöntőt mondott, másikuk kikérte a mátkát. Itt sem maradhatott ki a könnyes elválás, a szülőktől Szintiát megintcsak más búcsúztatta. A menyasszonyi indulót már a hetedik szónok skandálta. Követte is őket a násznép. Nagy sebbel-lobbal haladtak a lakodalmas terem felé, melynek a szépen feldíszített Ember Géza Kúria adott otthont.

 

Érdemes itt megállnunk egy szóra, említést érdemel a helyi hagyományőrző fiatalok bevetésre kész hozzáállása a község eseményit illetően. A hívó szóra mindig akadnak olyan vállalkozó kedvűek, akik szabad idejüket nem kímélve szállnak be a takarításba, dekorációba, készülődésbe. Nekik köszönhető a bálterem ünnepi díszöltözete.

 

Vissza a történtekhez... Amint a sereg a Kastélyhoz érkezett, a teremben már terített asztalokkal várták őket. Mielőtt azonban bebocsájtást nyertek volna, bekérőt szavalt a nyolcadik vőfély. A vers olyannyira jól sikerült, hogy nem is akadékoskodtak az ajtónállók. A megfáradt szószólók és a jegyespár, no meg a  vendégsereg elfoglalta a helyét. Ekkor kezdődött csak a móka!

 

 

A "terülj, terülj asztalkám" mellől az élő zene és a hagyományőrző műsorok sem maradhattak el. A három fogásos vacsora tradícionális házi tyúkhúsleves, töltött káposzta és farsangi fánk volt, melyet a kastély konyhájában helyi háziasszonyok készítettek el a nap folyamán, frissen. A pusztadaróci ízek, a lakodalmi hagyományos menü rövidített változata is az esemény korahű jellegét támogatták.

 

A fogások előtt az est főszereplői felváltva vezették fel a finomabbnál finomabb étkeket. A humoros mendemondák étvágycsalogatóként szolgáltak. A vacsorát követően minden egyes ceremóniamester bemutatkozott, így a közönség mindegyikőjüket hallhatta, még azok is, akik később csatlakoztak a násznéphez.

 

 

Az est közben a Pusztadaróci Rózsák énekcsokrot adtak elő Őri Ármin kíséretével. A Pusztadaróci Vadrózsák citera csoportja egy szatmári népdalcsokrot játszott. A Pünkösdi Rózsák néptánccsoportja szatmári táncokat adtak elő. A Szamoshát néptánccsoport és a Szilágyszéri néptánccsoport is megmutatta, hogyan járták eleink a táncot egy hagyományos, környékbeli lakodalomban.

 

 

A vacsora után a menyaszony konytyolására került sor, mikor a fátyol lekerül és fejkendővel kötik be a fejét. Ez a momentum jelképezi az asszonnyá válást, innen ered a “bekötik a fejét” monadás. A kontyolás és kendőkötés közben zajlott a menyasszonyi tánc. Összekongatták az “ajándékot” a fiatal pár számára.

 

A tánchoz és a mulatsághoz az élő zenét a Favorit zenekar szolgáltatta, a térség egyik legnépszerűbb formációja. Az eszem-iszom után hajnalig tartott a bál. Az újdonsült házasok sem vetkőztek ki a szerepükből másnap reggelig, együtt ropták az alkalmi, mintegy 150 fős násznéppel.

 

 

Eképp zajlott az idei Nemzetközi Vőfélytalálkozó. Ásó, kapa, nagy harang: idáig tartott Nagy Attila és Krisztián Szintia mesebeli házassága.

 

A jeles alkalommal kapcsolatban Krisztián Erika, a Pusztadaróci Hagyományőrző Egyesület vezetője eképp nyilatkozott: “Egyesületünknek nagy élmény és öröm volt házigazdának lenni. Eddig mint vendégek voltunk jelen a rendezvényen. Ezúttal szeretném megköszönni egyesületünk gyermek és felnőtt tagjainak, a szülőknek, hogy fáradtságot nem ismerve rászánták idejüket a rendezvényre. Odaadó munkájuk minden egyes esemény lebonyolításában pótolhatatlan segítséget nyújt, többlet értékkel ruházza fel a rendezvényeinket.”

 

A szilágyságiak, a felvidékiek, a kárpátaljaiak, a budapestiek, a kisvárdaiak, a szamosdaraiak és a pusztadaróciak hasonlóképp, mind jól érezték magukat a melegszívű, otthonos vendéglátásnak és a befogadó helyi közösségnek köszönhetően. A 2020-as találkozó helyéről információt nem nem tudtunk meg, ám biztosak lehetünk abban, hogy jövőre is részesei lehetünk egy ifjú pár mesebeli házasságkötésének több tucatnyi vőfély vezetésével.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: